Search   
ABOUT US
BUSINESS AREAS
INVESTORS
RECRUITMENT CENTRE
MEDIA CENTRE
CONTACT US
 
KESÄHARJOITTELIJAT KERTOVAT

Samuel Ahmala tutustui projektisuunnitteluun

Työskentelin kesän 2009 STX Europen Turun telakan projektisuunnitteluosastolla. Taustoiltani olen samaisen vuoden syksyllä neljättä vuotta TKK:lla aloitteleva diplomi-insinööriopiskelija. Opintosuuntani on meritekniikka, jossa luen pääaineena laivanrakennustekniikkaa. Sivuaineena luen teollisuustaloutta.

Työtehtäväni projektisuunnitteluosastolla on ollut toimia suunnitteluharjoittelijana. Olen työskennellyt lähes koko kesän saman projektin parissa, joten kesän töistä on jäänyt jokseenkin selkeä kokonaiskuva mieleen. Projektissa on tutkittu erään laivan energiakulutusta ja käyttäytymistä tietyllä reitillä ja pyritty rakentamaan työkaluja,
joilla voidaan tunnistaa korkeaa kulutusta aiheuttavat tilanteet tai olosuhteet laivalla.


Samuel Ahmala työskenteli kesän 2009 Turun telakalla projektisuunnitteluosastolla.

Projekti on ollut melko mielenkiintoinen, koska se vaatii suhteellisen paljon itsenäistä työskentelyä ja luovaa ajattelua, eikä se siksi ole ollut mitenkään yksinkertaisen suoraviivainen. Toisaalta ilman neuvoja vanhemmilta osaajilta olisi työtä ollut melko vaikea tehdä. Olen päässyt myös tutustumaan joihinkin telakan sidosryhmiin lähemmin projektin kautta, mikä on myös ollut mielenkiintoista.

Projektisuunnitteluosasto itsessään on melko hyvä näköalapaikka telakkateollisuuteen. Osaston toiminta kattaa melko kokonaisvaltaisen osan laivaprojektista aina projektin alusta loppuun asti, mikä tarjoaa hyvän kokonaiskuvan. Olen oman projektini lisäksi päässyt kesän mittaan seuraamaan myös muita osaston tapahtumia. Esimerkiksi erittäin mielenkiintoista oli päästä mukaan telakan ja Aalto-yliopiston yhteisen diplomityöhankkeen aloituskokoukseen. Projektissa on mukana jokaisen Aalto-yliopiston osan - TKK:n, TAIK:n ja HSE:n - opiskelija tekemässä diplomityötä tai gradua saman aiheen ympäriltä. Olin jo keväällä kuullut projektista TKK:lla ja se herätti jo silloin mielenkiintoni, joten kokemus oli erittäin mieluinen.


Antti Nieminen työskenteli kesän sähkösuunnittelun parissa

Opiskelen sähkövoimatekniikkaa TKK:ssa ja telakka oli tullut mieleeni mahdollisena työnantajana ihan sattumalta. Talven aikana kävin tutustumassa STX Europen ständiin eräillä rekrytointimessuilla ja niin siinä sitten kävi, että aloitin kesätyöt Turun telakalla sähkösuunnitteluosastolla heti viimeisten tenttien jälkeen.

Työnkuvaani ei sovittu kovin tarkasti etukäteen, sillä työsopimusta tehtäessä ei työnantajallakaan ollut vielä kovin tarkkaa kuvaa mahdollisista kesän työtehtävistä. Tarkoituksena oli siis tehdä kesän aikana juuri niitä hommia, joissa apua eniten tarvittaisiin. Ensimmäiset päivät telakalla menivät pitkälti taloon, työtapoihin, ihmisiin ja tietenkin rakenteilla olevaan laivaan tutustuessa. Heti toisena päivänä olikin vuorossa pieni tutustuminen laivan pimeisiin alakansiin: sähköasemiin, UPS-tiloihin, sekä moniin muihin normaalien ihmisten mielestä äärimmäisen tylsiin asioihin. Noh, onneksi insinööriä kiinnostaa.


Antti Nieminen tutustui kesäharjoittelun aikana laivan sähkösuunnitteluun.

Kesän aikana ehdin tutustua laivan sähkösuunnitteluun muutamastakin eri näkökulmasta, ja ennen kaikkea pääsin näkemään sellaisiakin osa-alueita, joista minulla ei ollut kokemusta vielä opintojeni kautta. Kesän ehkä parasta antia olikin juuri mahdollisuus tutustua itselleni hieman vieraampiin aiheisiin ja päästä näin laajentamaan näkemystäni ja osaamistani. Enimmäkseen olin apuna valaisin- ja datatiimille, joiden tekemisistä ei minulla ennen kesää ollut juurikaan käsitystä. Sain kuitenkin tarpeeksi hyvää ohjeistusta jokaiseen tehtävääni, joten mitään suurempia ongelmia ei syntynyt. Minuun myös luotettiin kuin keneen tahansa työntekijään, eikä harmittavan yleistä kesätyöntekijän aliarviointia ollut havaittavissa lainkaan.

Kaiken kaikkiaan kesä sähkösuunnittelussa meni oikein sutjakkaasti! Yleinen ilmapiiri tuntui varsin rennolta, riippumatta siitä oltiinko tekemisissä telakan oman porukan, alihankkijoiden vai tilaajan kanssa. Kesästä jäi hyvä maku suuhun (eikä vähiten johtuen kaikista niistä nimipäivä- yms. munkeista) ja näillä kokemuksilla on taas hyvä jatkaa koulussa puurtamista eteenpäin.

 
   
Copyright 2008 STX Europe  |  Sitemap